Miljøpolicy 

Bærekraft og forlenget livssyklus 

Miljøstatus av EE-avfall 

Siden 1999 har vi I Norge hatt ett retursystem på plass for EE-avfall.  

Ifølge Miljødirektoratet ble det i 2023 samlet inn 26 kilo EE-avfall per person og 79% av det ble materialgjenvunnet til å lage nye produkter. Nesten 13% gikk til forbrenning med energiutnyttelse. Selv om det hadde vært ønskelig med mindre forbrenning regnes dette også som gjenvinning, fordi det kom til nytte til eksempelvis å varme boliger. 

Du kan lese mer om dette på: https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/avfall/ee-avfall/ 

Kort om livssyklus 

Det økte fokuset på miljø, klima og bærekraft de siste årene har gitt en positiv effekt med forlenget livssyklus. 

Vanlig livssyklus på en bærbar maskin har i årevis vært 3 år. Dette har endret seg i nyere tid og vi opplever at flere og flere bedrifter ønsker å beholde PC-er i både 4 og 5 år.  

Bærekraft står i fokus i nyere tid og bedrifter har i stor grad hatt ett skifte fra å kjøpe maskiner til å gå over til leieavtaler.  

Bedrifter kjøpte gjerne større partier med maskiner enn det var ansatte og når en ansatt sluttet så ble maskinen lagt en plass med tanke om gjenbruk, men i begge tilfeller ble overskudds-maskinene sjeldent brukt eller de brukte maskinene gjenbrukt.  

Det var lite kjennskap til returordninger hos leverandører som førte til at maskinene til slutt havnet de i el-retur eller lignende. 

En brukt maskin hadde mulig sensitive data på disken og når den ble kastet i el-retur eller lignende så kunne mulig sensitive data komme på avveie. 

Kortreist – Eget verksted 

En maskin som er kjøpt eller leiet via Hjelseth Computers vil bli håndtert av vårt eget verksted. Oppsett og klargjøring av maskinen blir foretatt hos oss, så langt som mulig. Alt av eventuelle oppgraderinger, reparasjoner og nullstilling av maskinene blir også foretatt hos oss. Sikker sletting av, både med og uten dokumentasjon, blir også håndtert av oss. 

Hjelseth Computers miljøpolicy 

Vår miljøpolicy er at vi skal drive en sunn og fornuftig virksomhet med ansvar for ansatte, samfunn og miljø. Som et minimumskrav vil vi alltid overholde de lokale miljølovene der vi driver vår virksomhet, hvor vi kontinuerlig skal forbedre vårt miljøarbeid og være nyskapende og langt fremme innenfor vår bransje. 

Vi jobber systematisk med å redusere emballasje og effektivisere transporten av fysiske produkter vi omsetter. Det er derfor fokus på distributører, leverandører og produsenter som har et sterkt miljøfokus og kan dokumentere dette med tiltak som f.eks. mindre emballasje, gjenvinnbar emballasje, fortrinnsvis papp og fysisk mindre produktpakker som gjør transporten effektiv med mindre vekt og volum, og dermed mindre klimautslipp. All emballasje og andre restprodukter kildesorteres som papp/papir, isopor, plast, elektronikk, matavfall og til slutt restavfall. Alt leveres godkjente gjenvinningsanlegg som har en miljøriktig håndtering av avfallet. 

Som ett ledd i miljøpolicy har vi også fokus på utleie av utstyr på bakgrunn av å kunne tilby et bærekraftig livsløp av utstyret. Utstyr som kunden kjøper blir ofte kastet etter endt bruk, mens ved leie tar vi utstyret i retur etter endt leieperiode, gjennomfører sikker sletting, samt gjenbruker maskiner som kan gjenbrukes ved for eksempel salg til firma og ideelle organisasjoner som har mindre behov. Maskiner som ikke kan gjenbrukes plukkes det deler fra, og gjenværende sendes til Revac eller tilsvarende gjenvinningsselskap for EE-avfall, som også gjenbruker komponenter og sender resterende videre for gjenvinning av råmaterialer. 

Vår visjon er å ha en bilpark som i all hovedsak er 100% elektrisk, da elektriske kjøretøy gjennom sitt livsløp har et betydelig lavere CO2-utslipp en tilsvarende fossile kjøretøy, særlig i vår region hvor bilene lades med 99% grønn strøm. I tillegg har vi valgt produsenter som benytter grønn strøm både ved produksjon av battericellene og ved produksjon av selve kjøretøyet. 

Våre lokaler og datasenter skal også bære preg av å tenke grønt, med utstrakt bruk av strømbesparende belysning, nyvinnende oppvarming og kjøling og energieffektivt bygg av nyere dato. Infrastruktur, servere og annen teknisk installasjon skal være fra produsenter som kan dokumenter et grønt livsløp og har gode gjenbruks- og resirkuleringsprogrammer for produktene sine.